Пропускане към основното съдържание

2-ма български учени си поделят наградата Предприемач в науката

Двама млади български учени си поделиха годишната награда Предприемач в науката на Фондация Карол Знание и наградния фонд от 30 000 лв. Лекторите в програмата Предприемачи в науката, които бяха жури на надпреварата, отличиха инж.Недислав Веселинов за проекта му за планетариум в София и д-р Илиян Попов, разработил екобатерия. Те спечелиха с бизнес проектите си в конкуренция с още 12 български предприемчиви изследователи.

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро "Фотоника" с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата, е Планетариум с София.
Инж. Недислав Веселинов

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий-Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – Магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел - приложение в електрически морски/речен транспорт.
Д-р Илиян Попов

Двамата учени се откроиха не само с проектите си, но и с начина, по който ги представиха.  Всеки учен участва в надпреварата с бизнес проект, базиран на научната си разработка. Журито беше в ролята на инвеститорите, които решават кой проект да подкрепят.


Членовете на журито бяха в ролята на инвеститори.

Ако смятате, че учените правят скучни и неразбираеми презентации, участниците в Предприемачи в науката ще ви изненадат приятно, коментира Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация Карол Знание. 

При представянето на проекта си инж.Веселинов иползва два телескопа и дрон, които след като прелетя в залата, излезе извън сградата и предаваше на живо кадри, заснети при полета.



Д-р Илиян Попов представи възможните приложения на разработваната екобатерия и прикани оценяващите да напишат хипотетична цена. Той показа и работещ прототип на екологичната батерия Магнезий-въздух и на място наля солената вода, с която се използва като електролит. Това прави батерията изключително безопасна за използване. Другият ключов елемент – магнезият- е 1000 пъти по-разпространен в земната кора и океаните от лития, и също е безвреден за човешкия организъм. 


Към наградата от 30 000 лв., София Тех Парк предоставя възможности за всички участници в програмата Предприемачи в науката. Отличените на първите три места ще получат 6 месеца безплатно работно място в Co-Working пространството на София Тех Парк, среща с екипите от Лабораторен комплекс и възможност за допълнително кандидатстване за финансиране на проекта. Всички останали ще получат за 3 месеца безплатно работно място и coaching  сесия за проектите си.
Наградите ще бъдат връчени на 23 януари 2020 г. Конкурсът Предприемач в науката се провежда за втори път. Самият конкурс е финал на програмата Предприемачи в науката, създадена от фондация Карол Знание за млади български учени с практическа и предприемаческа насоченост. За наградата се състезават само участници в обучението, а журито е съставено от лекторите в програмата, които са и предприемачи, и учени-предприемачи. Тази година бяха включени и четирима ментори, единият от които дойде от Милано за среща с участниците. В първото издание м.г. наградата спечели докторант от МУ в София – д-р Иван Лютаков с проект за електронно хапче. Тогава той спечели 30 000 лв. за разработката си, за която вече има прототип и предстоят тествания с животни.

Снимки Фондация Карол Знание

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фондация Карол Знание търси нова звезда докторант

Фондация Карол Знание обяви конкурс за годишната докторантска стипендия в размер на 8000 лв.  Отличието се дава на изявен редовен докторант в една от следните области: Естествени, технически и медицински науки. Срокът за кандидатстване е 1 декември 2020 г., съобщиха от фондацията. В съзвездието докторанти на фондацията, носителите на стипендията, всички са звезди в своята научна област.                                                                                                                               Снимка Фондация Карол Знание Отличеният докторант тази година грабна журито с история за динозаври по българските земи. Така третата експедиция за изследване на находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън стана възможна и благодарение докторантската стипендия на фондация Карол Знание. Владимир Николов, докторантът от Националния природонаучен музей при БАН, е открил кости от динозаври на 83 млн. години. Преди години Никола Каравасилев със средствата от стипенди

Израелска технология може да спре коронавируса

Израелски стартъп твърди, че може да създаде предпазни облекла, устойчиви на влиянието на всякакви вируси, включително и срещу актуалния вид коронавирус, съобщи "Таймс ъф Израел". Лабораторията на компанията в Рамат Ган. Снимка Таймс ъф Израел Компанията "Соновия" използва нанотехнология, за да ипрегнира текстил с антигъбични и антибактериални химикали. Технологията е разработена от универитета Бар Илан в Израел. Според Джейсън Мигдал, който отговаря за развитието на стартъпа, същият метод може да се използва за възпиране на вирусите и може да попречи на разпространението на коронавируса и болестта COVID-19. Изследванията показват, че наночастици цинк, сребро и графит са вирусни инхибитори и затова в "Соновия" са убедени, че са на прав път. Компанията е изпратила образец от наноматерията в Китайската академия на науките в Пекин, където тя ще се тества по европейския протокол за антивирусна активност, обясни Мигдал пред израелското издание. Видеозап

Пътуване до края на времето и рисуващ изкуствен интелект предлага Софийски фестивал на науката

Вълнуващо пътешествие до края на времето, рисуващ изкуствен интелект, наноматериали, фалшиви новини и чист въздух - това са част от темите, които ще са във фокуса на дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката . То очаква всички, изкушени от знанието, на 8 и 9 октомври в София Тех Парк с паралелна филмова програма в Дом на киното , съобщават организаторите от Британски съвет . Над 100 събития на 7 сцени, 3 изложбени зони и дори на кино - български и международни учени от Австрия, България, Обединеното кралство, Полша, Украйна, Унгария и САЩ представят наука за малки и големи. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв. Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg . Официалното откриване ще е на открито на 8 октомври от 11:00 до 11:30 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости, а закриващото събитие „Дванадесет, дуз