Пропускане към основното съдържание

"София Тех Парк" се развива успешно с еврофондове

Обновяване на музейната експозиция на детския център ТехноМеджикЛенд в "София Тех Парк", снабдяване с високотехнологична научно-изследователска апаратура и завършване на пешеходния мост над бул. "Цариградско шосе" - това отчете днес ръководството на “София Тех Парк“ АД като изпълнение на работата по проект „Научно-технологичен парк – Фаза 2“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.  Главната цел на проекта е да привлече и насърчи иновативни идеи и проекти за продукти и услуги, като така да способства за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за разкриване на нови работни места. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2019 г. Общата стойност на финансирането е в размер на 12 317 649.61 лева.
Изпълнителният директор Тодор Младенов запозна аудиторията с постигнатото до момента по изпълнение на Фаза 2 на проекта. 

Младенов посочи, че в момента на територията на парка работят 25 компании, като са осигурени над 700 постоянни работни места, а плановете са присъствието на бизнеса да нараства и през следващите две години в София Тех Парк да работят над 2500 души от високотехнологични сектори на българската икономика, както и международни компании, които реализират свои проекти във фокусните области на парка – ИКТ, науки за живота, зелена енергия. Според Младенов новото съвременно високотехнологично оборудване за Лабораторния комплекс дава възможност на екипите на научните звена да посрещнат нуждите на българския, регионалния и международния бизнес в областта на разработването на иновативни стоки или услуги.
Обновяването на музейната експозиция на детския център ТехноМеджикЛенд, финансирано от ОПИК, ще даде възможност повече ученици и техните семейства да посетят центъра и да се запознаят по популярен и забавен начин със същността на съвременните технологии и научните знания, които стоят зад тях. Само за първата година от откриването на детския център от там са преминали над 14 000 посетители, над 80 ученически групи от цялата страна, проведени са стотици курсове, демонстрации, беседи, лекции и други занимания за малките любители на природните науки и ИКТ.
Изпълнителният директор посочи и някои от основните проекти, по които ще работи София Тех Парк през 2020 г. Планира се през третото тримесечие на годината да бъде пуснат в експлоатация българският суперкомпютър, който е част от европейската мрежа EuroHPC. Той ще бъде разположен в нова сграда на територията на научно-технологичния парк, като в момента са в ход процедури по проектирането й. Очаква се машината да привлече интереса на изследователи и представители на индустрията от България и Европа в области като автомобилостроене, фармация, медицина и др. „Това ще е възможност и за създаване на още по-добра синергия между отделните научни звена, както и потенциал за съвместно изпълнение на интердисциплинарни проекти, каквито индустрията все повече задава“, коментира Младенов. Той посочи, че плановете предвиждат до 3-4 години да бъде доизграден капацитет, който ще даде възможност София Тех Парк да се превърне в цифров иновационен хъб.
Екипът на „София Тех Парк“ АД представи и концепция за развитието на проекта за научно-технологичен парк в рамките на нова Фаза 3, за която дружеството ще кандидатства за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Директорът дирекция „Иновативни проекти“ Михаил Илиев посочи планираните към момента бъдещи дейности, които предвиждат на този етап да бъде разширен инфраструктурния капацитет на парка като се надгради с нови лаборатории и офисни пространства, от които бизнеса и индустрията имат нужда, да създаде makerspace, както и офис за технологичен трансфер, да се изгради дигитален иновационен хъб в областта на High Performance Computing, Big Data и Artificial Iintelligence, както и създаване на различни изследователско-развойни центрове, които да изпълняват услуги в подкрепа на българския и регионалния бизнес, както и организиране на офис за технологичен трансфер. 
снимки София Тех Парк

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фондация Карол Знание търси нова звезда докторант

Фондация Карол Знание обяви конкурс за годишната докторантска стипендия в размер на 8000 лв.  Отличието се дава на изявен редовен докторант в една от следните области: Естествени, технически и медицински науки. Срокът за кандидатстване е 1 декември 2020 г., съобщиха от фондацията. В съзвездието докторанти на фондацията, носителите на стипендията, всички са звезди в своята научна област.                                                                                                                               Снимка Фондация Карол Знание Отличеният докторант тази година грабна журито с история за динозаври по българските земи. Така третата експедиция за изследване на находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън стана възможна и благодарение докторантската стипендия на фондация Карол Знание. Владимир Николов, докторантът от Националния природонаучен музей при БАН, е открил кости от динозаври на 83 млн. години. Преди години Никола Каравасилев със средствата от стипенди

Израелска технология може да спре коронавируса

Израелски стартъп твърди, че може да създаде предпазни облекла, устойчиви на влиянието на всякакви вируси, включително и срещу актуалния вид коронавирус, съобщи "Таймс ъф Израел". Лабораторията на компанията в Рамат Ган. Снимка Таймс ъф Израел Компанията "Соновия" използва нанотехнология, за да ипрегнира текстил с антигъбични и антибактериални химикали. Технологията е разработена от универитета Бар Илан в Израел. Според Джейсън Мигдал, който отговаря за развитието на стартъпа, същият метод може да се използва за възпиране на вирусите и може да попречи на разпространението на коронавируса и болестта COVID-19. Изследванията показват, че наночастици цинк, сребро и графит са вирусни инхибитори и затова в "Соновия" са убедени, че са на прав път. Компанията е изпратила образец от наноматерията в Китайската академия на науките в Пекин, където тя ще се тества по европейския протокол за антивирусна активност, обясни Мигдал пред израелското издание. Видеозап

Пътуване до края на времето и рисуващ изкуствен интелект предлага Софийски фестивал на науката

Вълнуващо пътешествие до края на времето, рисуващ изкуствен интелект, наноматериали, фалшиви новини и чист въздух - това са част от темите, които ще са във фокуса на дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката . То очаква всички, изкушени от знанието, на 8 и 9 октомври в София Тех Парк с паралелна филмова програма в Дом на киното , съобщават организаторите от Британски съвет . Над 100 събития на 7 сцени, 3 изложбени зони и дори на кино - български и международни учени от Австрия, България, Обединеното кралство, Полша, Украйна, Унгария и САЩ представят наука за малки и големи. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв. Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg . Официалното откриване ще е на открито на 8 октомври от 11:00 до 11:30 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости, а закриващото събитие „Дванадесет, дуз