Баухаус е модерният начин на живот, светът около нас, какъвто го познаваме през последните десетилетия, казват специалистите. Модернизмът от първата половина на 20-ти век, който днес съзираме във всичко около нас - от дизайна на мебели и предмети за бита през машини до сгради и архитектурни образци, се свързва с името "Баухаус", с което е известно висшето художествено училище в Германия и свързаната с него художествената школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти. Училището е създадено от Валтер Гропиус, съществува едва 14 г. през 30-те години на миналия век, но бележи съвременния свят във всяка негова сфера, включително и в кулинарията.
Тази година бележи 100-годишнината на това течение и Берлин заедно с Ваймар, където възниква школата и Десау отбелязват празника с куп събития. В началото на годината на фестивала “Eat!Berlin: Bauhaus & Baustil” шеф Флориан Глауерт заедно с Кристиян Бау от ресторант "Дюк "на емблематичния за архитектурата и стила "Баухаус" хотел "Елингтън" в Берлин създават и специално, ново Баухаус меню. То среща изключителен прием и интерес и се предлага вече постоянно в ресторанта.
Иновацията в кулинарията, вдъхновена от модерния стил, на Глауерт и Бау е тартар от лангустини с айоли, сепия, въглен, шафран, спирулина и пушен испански пипер. Изкушените могат да опитат тристепенно и петстепенно Баухаус меню в "Дюк". Иновацията на двамата майстори е представена и в експозицията на Баухаус архив в Берлин, недалеч от хотела и ресторанта.
При повече късмет или ако си резервирате вечеря на определена дата според програмата в ресторанта, кулинарното изкушение ще бъде допълнено от удоволствието да слушате брилянтни изпълнения на джаз на живо. Иначе навсякъде в хотел "Елингтън" се потапяте в елегантната атмосфера на джаза, тук той звучи не само от тонколоните на честотите на джаз радиостанция, а ви обгръща с атмосфера, фотографиите от стените на файоето и стаите - хотелът носи името на Дюк Елингтън, който миналия век е свирил тук, както и Луис Армстронг и Ела Фицджералд.
Коментари
Публикуване на коментар