Личният избор на храна е един от начините всеки от нас да се справи и дори да повлияе на климатичните промени. Това твърди Десислава Димитрова, национален координатор на Slow Food за България. И ще се опита да го докаже заедно с колегите и съмишлениците си от българския филиал на глобалната мрежа от местни общности, обединени в Slow Food и българската "Асоциация Родители" с работата по проекта "Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени", който се реализира с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на
ЕИП.
Целта на проекта е да ангажира гражданите в опазване на околната среда и адаптацията
към климатичните промени, разширяване на мрежата от партньори на Slow
Food в България, които съхраняват, споделят и развиват еко-устойчиви
растителни ресурси. Проектът е част от усилията на Slow Food в България (http://www.slowfood-bg.com/)
за създаване на партньорства с граждански инициативи, академични и
образователни институции, с цел мобилизиране на всички ресурси за
опазване на хранителното разнообразие.
Очаква се, че до 2050 г. климатът в страната ни да стане сух
субтропичен. Това означава всички ние да се адаптираме към по-високи
температури поне с 5-8 градуса в идните 50-60 г. Как ще живеем и как ще се храним зависи от всички нас, от избора ни на храна и от производителите в местните общности, които тепърва развиват усета и бизнесплановете си съобразно особеностите на терена и областта, която обитават.
За всеки е важно да знае кой и как произвежда храната му, убедена е Димитрова. Затова е потърсено партньорството с "Асоциация Родители", защото личният избор започва от всеки от нас и от семейството ни. Една от целите по проекта е пилотна образователна програма "Растем с растенията", която ще бъде внедрена в 26-то СУ „Йордан
Йовков“ в София, а сетне ще е на разположение и на други училища.
Проектът предвижда разширяване и укрепване на мрежата от общности на Slow Food в България като пазители на генетичните и растителни ресурси, партньорства с научните институти на БАН и Селскостопанска академия, създаване на информационен портал "Българските вкусове", организиране на кампания Биоразнообразие в чиния в партньорство с шеф-готвачи и ресторанти, провеждане на национален форум Тера Мадре България през 2021 г.
Коментари
Публикуване на коментар