Пропускане към основното съдържание

Изборът на храна е личният ни опит да преборим климатичната криза


Личният избор на храна е един от начините всеки от нас да се справи и дори да повлияе на климатичните промени. Това твърди Десислава Димитрова, национален координатор на Slow Food за България. И ще се опита да го докаже заедно с колегите и съмишлениците си от българския филиал на глобалната мрежа от местни общности, обединени в Slow Food и българската "Асоциация Родители" с работата по проекта "Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени", който се реализира с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 
Целта на проекта е да ангажира гражданите в опазване на околната среда и адаптацията към климатичните промени, разширяване на мрежата от партньори на Slow Food в България, които съхраняват, споделят и развиват еко-устойчиви растителни ресурси. Проектът е част от усилията на Slow Food в България (http://www.slowfood-bg.com/) за създаване на партньорства с граждански инициативи, академични и образователни институции, с цел мобилизиране на всички ресурси за опазване на хранителното разнообразие.
Очаква се, че до 2050 г. климатът в страната ни да стане сух субтропичен. Това означава всички ние да се адаптираме към по-високи температури поне с 5-8 градуса в идните 50-60 г. Как ще живеем и как ще се храним зависи от всички нас, от избора ни на храна и от производителите в местните общности, които тепърва развиват усета и бизнесплановете си съобразно особеностите на терена и областта, която обитават. 
За всеки е важно да знае кой и как произвежда храната му, убедена е Димитрова. Затова е потърсено партньорството с "Асоциация Родители", защото личният избор започва от всеки от нас и от семейството ни. Една от целите по проекта е  пилотна образователна програма "Растем с растенията", която ще бъде внедрена в 26-то СУ „Йордан Йовков“ в София, а сетне ще е на разположение и на други училища.

Проектът предвижда разширяване и укрепване на мрежата от общности на Slow Food в България като пазители на генетичните и растителни ресурси, партньорства с научните институти на БАН и Селскостопанска академия, създаване на информационен портал "Българските вкусове", организиране на кампания Биоразнообразие в чиния в партньорство с шеф-готвачи и ресторанти, провеждане на национален форум Тера Мадре България през 2021 г.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Фондация Карол Знание търси нова звезда докторант

Фондация Карол Знание обяви конкурс за годишната докторантска стипендия в размер на 8000 лв.  Отличието се дава на изявен редовен докторант в една от следните области: Естествени, технически и медицински науки. Срокът за кандидатстване е 1 декември 2020 г., съобщиха от фондацията. В съзвездието докторанти на фондацията, носителите на стипендията, всички са звезди в своята научна област.                                                                                                                               Снимка Фондация Карол Знание Отличеният докторант тази година грабна журито с история за динозаври по българските земи. Така третата експедиция за изследване на находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън стана възможна и благодарение докторантската стипендия на фондация Карол Знание. Владимир Николов, докторантът от Националния природонаучен музей при БАН, е открил кости от динозаври на 83 млн. години. Преди години Никола Каравасилев със средствата от стипенди

Израелска технология може да спре коронавируса

Израелски стартъп твърди, че може да създаде предпазни облекла, устойчиви на влиянието на всякакви вируси, включително и срещу актуалния вид коронавирус, съобщи "Таймс ъф Израел". Лабораторията на компанията в Рамат Ган. Снимка Таймс ъф Израел Компанията "Соновия" използва нанотехнология, за да ипрегнира текстил с антигъбични и антибактериални химикали. Технологията е разработена от универитета Бар Илан в Израел. Според Джейсън Мигдал, който отговаря за развитието на стартъпа, същият метод може да се използва за възпиране на вирусите и може да попречи на разпространението на коронавируса и болестта COVID-19. Изследванията показват, че наночастици цинк, сребро и графит са вирусни инхибитори и затова в "Соновия" са убедени, че са на прав път. Компанията е изпратила образец от наноматерията в Китайската академия на науките в Пекин, където тя ще се тества по европейския протокол за антивирусна активност, обясни Мигдал пред израелското издание. Видеозап

Пътуване до края на времето и рисуващ изкуствен интелект предлага Софийски фестивал на науката

Вълнуващо пътешествие до края на времето, рисуващ изкуствен интелект, наноматериали, фалшиви новини и чист въздух - това са част от темите, които ще са във фокуса на дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката . То очаква всички, изкушени от знанието, на 8 и 9 октомври в София Тех Парк с паралелна филмова програма в Дом на киното , съобщават организаторите от Британски съвет . Над 100 събития на 7 сцени, 3 изложбени зони и дори на кино - български и международни учени от Австрия, България, Обединеното кралство, Полша, Украйна, Унгария и САЩ представят наука за малки и големи. Всички събития за деца и голяма част от програмата за смесени публики е безплатна, а малка част от събитията са с вход от 5 лв. Билети и безплатни пропуски могат да се резервират на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg . Официалното откриване ще е на открито на 8 октомври от 11:00 до 11:30 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости, а закриващото събитие „Дванадесет, дуз